Pride en prejudice – column van Lotte Bloemendaal

Lotte Bloemendaal is columnist bij Radio 509. Daar vertelt ze in haar columns over het dagelijks leven met een visuele uitdaging. Dit keer schrijft Lotte, geïnspireerd door Jane Austen, over pride en prejudice (trots en vooroordeel). 

De Gay Pride, het kon je niet ontgaan. Wat vroeger de Gay Parade heette – in Amsterdam hoorde je dat uit te spreken als 'gee-pereet' – noemen we tegenwoordig de Pride Amsterdam en die groeit inmiddels uit tot een massa-evenement van formaat. De media besteden er veel aandacht aan en ook bedrijven en marketeers hebben het fenomeen ontdekt. Sterker nog, zonder steun van grote bedrijven geen Gay Pride, lees ik in de Volkskrant van 3 augustus.

Je kan je wenkbrauwen fronsen over de vercommercialisering van de Gay Pride, maar met al die aandacht blijft de boodschap in ieder geval niet onopgemerkt.

Uitbundig feestende mensen op een boot op de Prinsengracht tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Het spandoek op de boot zegt: 'Er is nog veel om voor te vechten'

Gay Pride Amsterdam op de Prinsengracht: er is nog veel om voor te vechten (© Creative Commons)

Gay Pride: Be who you are!

Het thema dit jaar draaide om de mensenrechten van lhbti's. De aandacht vestigen op Be who you are. Love who you want! En ja, dat gaat gepaard met extravagante uitdossingen en bloot. Als je gehoord wilt worden, moet je zorgen dat je gezien wordt.

Ik moest opeens denken aan de titel van dat boek van Jane Austen, ‘Pride and Prejudice’. Voor deelnemers aan de Gay Pride zie ik pride (trots) en prejudice (vooroordeel) als twee kanten van dezelfde medaille. Heb je als groep veel last van vooroordeel, dan kan de tegenreactie zijn dat je je trots en uitbundig laat zien.

Maar de reactie kan ook zijn dat je je wilt verstoppen. Een week geleden hoorde ik bij toeval een vijfdelige podcast van onderzoeksjournalist Maarten Dallinga over de verhalen achter mannenontmoetingsplekken in Gelderland (hoe zou dat bij vrouwen gaan?). Het contrast met de Gay Pride kan haast niet groter zijn. Hij interviewde drie mannen die hun contacten daar zoeken. Ze hebben allemaal een vrouw en kinderen, leven een dubbelleven. Ze komen elkaar ’s zondags tegen in de kerk en doordeweeks op ontmoetingsplek 't Ginkelse Zand langs de A12. Ze vrijen soms onveilig, omdat ze in hun streng religieuze dorpen geen condooms durven te kopen. En als ze toch uit de kast komen, lopen ze het risico alles te verliezen. Maar uiteindelijk konden en wilden ze geen van drieën hun seksuele voorkeur blijven verstoppen.

Pride Amsterdam: All inclusive!

Vanwege deze schrijnende toestanden vind ik het een goede zaak dat lhbti's door de Amsterdamse grachten varen. En ik stel mezelf de vraag: zouden wij visueel uitgedaagden dat niet óók moeten doen? In plaats van de dag van de witte stok? En niet alleen wij, maar alle groepen die in het openbaar trots het vooroordeel willen afwijzen. Een feest van inclusiviteit met als thema: All Inclusive. Maximale aandacht gegarandeerd.

Ik vind het een goed idee. Misschien ook voor de minnende broeders tussen de mannenbroeders die zich moeizaam de kast uit worstelen, want ik gun ze hun Gay Pride.

Auteur: Lotte Bloemendaal

Wil je meer columns van Lotte lezen? Lees hier haar column 'Even snel ...', lees hier haar column 'Ik wil worden nagefloten', lees hier haar column 'Niet zeuren' en lees hier haar column 'In de kantoorjungle met een visuele uitdaging'.

We Are Ctalents Community

We Are Ctalents is dé community voor iedereen met een auditieve en/of visuele uitdaging. Wij zijn ervan overtuigd dat onze beperking onze ambities niet in de weg hoeft te staan. Op onze website lees je onder andere ervaringen van anderen, krijg je tips over studeren en werk zoeken en kun je jezelf aanmelden voor onze workshops. Geloof jij ook dat jouw talenten groter zijn dan je beperking? Maak je ambities waar door je nu in te schrijven bij We Are Ctalents! 

Op zoek naar werk?

Zoek jij een baan die bij je past? Ga je binnenkort op zoek naar werk? Of ben je toe aan een volgende stap in je carrière? Ontdek wat Ctalents voor jou kan betekenen! Neem hier direct contact met ons op en find your talent!