Het oogcafé is een ontmoetingsplaats voor blinden, slechtzienden en gewoon iedereen die zich betrokken voelt bij mensen met een visuele uitdaging. In het oogcafé kun je ervaringen uitwisselen en nog zoveel meer. Pieter schrijft over hun ontstaan.
Café is een Frans woord voor koffie. Cafés ontstonden in de 17e eeuw dan ook als koffiehuizen, oftewel horecagelegenheden waar mensen overdag bij elkaar kwamen, voor de gezelligheid, om koffie te drinken, om een praatje te maken. Soms werden er ook alcoholische dranken geschonken. Geleidelijk aan begonnen ook kroegen, waar men vooral bier dronk, zich 'café' te noemen en zo ontstond er een grote variatie aan cafés. Bekende varianten van tegenwoordig zijn het café om de hoek, het grand café, het filmcafé, het eetcafé en de cocktailbar, om er maar een paar te noemen.
Sociale functie
Het zal duidelijk zijn dat cafés een belangrijke sociale functie vervullen. Het zijn uitgaansgelegenheden waar gasten elkaar ontmoeten en waar men regelmatig een avondje heen gaat om onder het genot van drank, bier of koffie gezellig een praatje te maken.
Ook in de wereld van blinden en slechtzienden bestaat een behoefte aan contact met mensen die zelf ook een oogaandoening of zichtprobleem hebben. Vanuit de Oogvereniging zijn daarom in alle provincies oogcafés in het leven geroepen, als ontmoetingsplaatsen waar je ervaringen kunt uitwisselen over het leven en werken met een visuele beperking, of zoals we het bij Ctalents liever zeggen, met een visuele uitdaging. Soms komt er een gastspreker iets vertellen over een bepaald thema.
Waar vind je oogcafés?
Inmiddels zijn er in elke provincie wel een of meer oogcafés te vinden waaraan je een bezoekje kunt brengen. Bijvoorbeeld in steden als Amsterdam, Nijmegen, Groningen, Apeldoorn, Den Bosch, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Delft en Almere.
Voor een overzicht van alle oogcafés en hun activiteiten kun je eens kijken op de website van Oogcafé Je kunt hier ook terecht als jouw oogcafé nog niet in dit lijstje staat, of als je ergens meer informatie over wilt hebben. Hoe dan ook, iedereen is er welkom, of je nu een visuele uitdaging hebt of niet.
Auteur: Pieter Vergeer
We Are Ctalents Community
We Are Ctalents is dé community voor iedereen met een auditieve en/of visuele uitdaging. Wij zijn ervan overtuigd dat onze beperking onze ambities niet in de weg hoeft te staan. Op onze website lees je onder andere ervaringen van anderen, krijg je tips over studeren en werk zoeken en kun je jezelf aanmelden voor onze workshops. Geloof jij ook dat jouw talenten groter zijn dan je beperking? Maak je ambities waar door je nu in te schrijven bij We Are Ctalents!
Op zoek naar werk?
-
Sport in de spotlight: blindenvoetbal voor iedereen met een visuele uitdaging
-
Instagram: ook voor als je minder ziet
-
Oproep: stel jezelf voor aan de We are Ctalents community!
-
Gezocht en gevraagd, oude nog bruikbare taststokken met een verhaal
-
Tip: Ga naar de tentoonstelling Alle Rembrandts in het Rijksmuseum
-
Winactie: een jaar gratis boeken, kranten en tijdschriften lezen met Passend Lezen – bibliotheekservice voor mensen met een visuele uitdaging
-
Dagboek van Femke – Lente!
-
Sport in de spotlight: Judo als je blind bent
-
Tentoonstelling: ‘The OtherAbilities’ in Broedplaats Lely te Amsterdam
-
Ciham organiseert een high tea voor War Child