Aan het werk met een jobcoach

Heb je ondanks een auditieve (of visuele) uitdaging eindelijk een baan gevonden? Je hebt dan via UWV ook de mogelijkheid om een jobcoach in te schakelen. Zeker in de startfase van je nieuwe baan kan dat handig zijn. Maar wat is een jobcoach? En wat doet zo iemand voor je? Renee weet daar alles van.

Heb je eindelijk werk gevonden, dan gaan alle duimen omhoog! Maar slechts weinigen realiseren zich dat het echte werk dán pas begint. Als voormalig jobcoach wil ik hier graag uitleggen wat het werk van een jobcoach inhoudt. 

Met een auditieve uitdaging, is het op een nieuwe werkplek soms enorm wennen: nieuwe collega's die je moet leren kennen en die jou moeten leren kennen, nieuwe taken, soms nieuwe regels – zoals het op tijd op je werk zijn – maar ook afspraken maken met betrekking tot de communicatie en noem maar op. Ook heb je misschien nog extra hulpmiddelen nodig op je werkplek, die moeten worden aangevraagd en geregeld.

Communicatie

Natuurlijk ben je erg gemotiveerd en wil je graag je best doen. In veel gevallen zullen ook je nieuwe collega's hun best doen om met jou te leren communiceren. Maar, omdat je collega's ook maar mensen zijn en over het algemeen normaal horend, zullen ze, als het 'nieuwtje' van jouw komst eraf is, vaak weer in hun oude gewoonten terugvallen en vergeten dat je een auditieve uitdaging hebt, juist als alles goed gaat. Op dat moment ontstaan dan vaak al problemen. Om dat te voorkomen, kan een jobcoach soms uitkomst bieden.

Een jobcoach kan je helpen in je werk beter te functioneren. (Foto: © Creative Commons)

Een jobcoach biedt ondersteuning op je werkplek aan jou, je directe collega's en je werkgever. Zijn of haar ondersteuning is bedoeld om jou beter te laten functioneren in je werk en op je werkplek, zodat de kans dat jij je werkplek kunt behouden groter wordt.

Welke ondersteuning heb je nodig?

Na een uitgebreide kennismaking met jou en je leidinggevende, chef of werkgever, kijkt de jobcoach welke ondersteuning je nodig hebt om op je werkplek goed te kunnen functioneren. Dat kunnen heel praktische dingen zijn, bijvoorbeeld duidelijke afspraken maken over hoe jouw taken eruitzien, hoe jij jouw taken het beste kunt uitvoeren en wat je daarvoor nodig hebt.

Daarnaast kun je samen met je jobcoach een presentatie voor je collega's voorbereiden. Daarin neem je informatie op over jouw auditieve uitdaging en hoe je collega's hier het beste mee om kunnen gaan. Vind je het moeilijk om zo'n presentatie te geven, dan kun je ook je jobcoach vragen dit te doen. Maar ook als je op je werkplek tegen specifieke problemen aanloopt, kun je met je jobcoach overleggen hoe je die problemen het beste kunt aanpakken.

Ondersteuning in de toekomst

Zelfs als je al langer ergens werkt en het op de werkvloer niet (meer) zo lekker loopt, kun je een jobcoach inschakelen. De jobcoach kijkt ter plekke wat er aan de hand is en zal indien nodig bemiddelen tussen jou en je werkgever en/of collega's. Vervolgens komt de jobcoach met voorstellen of een plan van aanpak om de situatie op je werkplek te verbeteren. Maar dat niet alleen, als dat nodig is, werkt je jobcoach zelf mee op de werkplek en kunnen jullie samen kijken wat je kunt verbeteren.

Een jobcoach kan ook helpen je te trainen of vaardigheden aan te leren die je voor je werk nodig hebt.

Er zijn gespecialiseerde jobcoaches, onder andere voor mensen met een auditieve, visuele of autistische uitdaging. Als je denkt dat een jobcoach wel wat voor jou kan zijn, kun je bij reïntegratiebureau's op internet zelf zo iemand zoeken, maar je kunt er ook gewoon naar vragen bij je contactpersoon van het UWV.

Heb jij ook (ooit) een jobcoach voor je werk ingeschakeld? Hoe beviel dat? Meld je aan bij We Are Ctalents en vertel ons je ervaringen.

Auteur: Renee Iseli-Smits

We Are Ctalents Community

We Are Ctalents is dé community voor iedereen met een auditieve en/of visuele uitdaging. Wij zijn ervan overtuigd dat onze beperking onze ambities niet in de weg hoeft te staan. Op onze website lees je onder andere ervaringen van anderen, krijg je tips over studeren en werk zoeken en kun je jezelf aanmelden voor onze workshops. Geloof jij ook dat jouw talenten groter zijn dan je beperking? Maak je ambities waar door je nu in te schrijven bij We Are Ctalents! 

Op zoek naar werk?

Zoek jij een baan die bij je past? Ga je binnenkort op zoek naar werk? Of ben je toe aan een volgende stap in je carrière? Ontdek wat Ctalents voor jou kan betekenen! Neem hier direct contact met ons op en find your talent!