De weg naar werk van … Victor (slechtziend)

Als blinde of slechtziende is het niet altijd eenvoudig om een baan te vinden. Dat ondervond ook Victor (30, slechtziend), maar het is hem gelukt. Hij werkt namelijk bij de luchtverkeersleiding op Schiphol. Tijdens de workshop ‘Present Yourself’ van 2 februari vertelde hij hierover.

Twee keer een baan dankzij Ctalents

Victor heeft een studie Bouwkunde gedaan in Delft, maar ondanks dat werd hij vrijwel nooit uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Victor: “Dat frustreerde best wel. Maar toen kwam ik op een sollicitatie iemand tegen van Ctalents. Ik besloot om dat eens te proberen.”

Victor is erg blij dat hij die keuze heeft gemaakt: “Dat was de beste keuze van mijn leven. Ik had opeens allerlei openingen en kon de sollicitaties aangaan die ik wilde. Ik heb een leuke eerste baan gevonden en ben daar met veel plezier aan begonnen.”

Uiteindelijk kreeg Victor het na 1,5 jaar minder naar zijn zin bij zijn eerste baan. Daarom besloot hij om opnieuw bij Ctalents aan te kloppen. “Ik wilde kijken of ik iets kon vinden wat beter aansloot bij wat ik wilde doen. Inmiddels werk ik weer 1,5 jaar, bij de luchtverkeersleiding. Daar ontwerp ik de werkplekken voor de luchtverkeersleiders, en dat doe ik met veel plezier! Het gaat fantastisch, en ik wil er nooit meer weg.”

Andere sollicitatie

Hij heeft het nu erg naar zijn zin, maar in eerste instantie had Victor niet verwacht bij Schiphol terecht te komen. “Ik dacht: dat is niets voor mij. Ik heb daar niet voor gestudeerd en ik ken het bedrijf helemaal niet. Ik had een andere sollicitatie lopen en die vond ik leuker.”

Toch besloot hij het gesprek aan te gaan. Dat was een goede keuze: “Het was een leuk gesprek en mijn teamleider heeft mij een halve dag alles laten zien in het gebouw.” Daar werd Victor zo enthousiast van dat hij de andere organisatie afbelde, en besloot om bij de luchtverkeersleiders te gaan werken.

Foto: Victor vertelt tijdens de workshop "Present Yourself"

Foto: Victor vertelt tijdens de workshop “Present Yourself”

Vertellen over slechtziendheid

Tijdens de workshop vertelde Victor ook over de manier waarop hij omging met zijn slechtziendheid. Hierover zei hij: “In een omgeving waarin ik vertrouwd ben, merken veel mensen niet dat ik slechtziend ben. Ik vertel het niet altijd. Het hangt echt af van de situatie. Ik vind het fijn als het niet het eerste onderwerp van het gesprek hoeft te zijn.”

Volgens Victor is het belangrijk om goed voor jezelf op te komen om te zorgen dat mensen zich aanpassen aan jou. Om dat te illustreren, gebruikt hij het voorbeeld van een collega: “Bij ons praat één iemand Engels. Die wordt daardoor een beetje buitengesloten, want sommigen nemen niet de moeite om speciaal voor die persoon Engels te praten. Je zult dus je best moeten doen om iedereen mee te krijgen. Maar als je dat hebt gedaan, dan hebben jij en je collega’s daar heel veel plezier van. Dat kan ik je garanderen!”

Net als Michel is ook Victor naar Cthecity geweest voor een inspiratiesessie. Zijn collega’s kregen een tour in het donker, waardoor ze konden ervaren hoe het is om blind te zijn. Victor deed dat echter niet meteen toen hij bij Schiphol begon: “Omdat ik niet echt een vast team had, vond ik het in eerste instantie niet nodig. Ik ben uiteindelijk als een soort van teamuitje gegaan. Dat was voor een deel voor de lol, maar het was ook heel leerzaam.”

Ook aan het werk?

Wil jij net als Victor je droombaan vinden? Sluit je aan bij onze community, en kom naar de volgende ‘Present Yourself’ workshop.

Bekijk ook het videoportret van Victor en laat je inspireren!

Auteur: Lucas de Jong