De weg naar werk… Michel (slechthorend)

Een baan vinden als je doof, slechthorend, blind of slechtziend bent is niet altijd eenvoudig. Toch lukte het Michel (31), met hulp van Ctalents. Tijdens een editie van de workshop ‘Present Yourself vertelde hij hoe hij dat voor elkaar kreeg.

Baan gevonden via Ctalents

Michel is 31 jaar, komt uit Den Haag en is slechthorend vanaf zijn geboorte. Hij heeft Facility Management gestudeerd aan de Haagse Hogeschool. Desondanks had hij, net zoals veel andere slechthorenden, veel moeite met solliciteren.

foto van Michel

Foto: Michel (31)

Michel vertelt: “Ik heb wel lang bij Albert Heijn gewerkt vanaf mijn 16e, maar dat was niet waar ik voor had gestudeerd en dat wilde ik ook niet graag doen. Uiteindelijk ben ik bij Ctalents terechtgekomen, en heb ik wat tijd en energie in mezelf gestoken om mezelf beter te leren presenteren. Daarnaast ben ik in contact gekomen met o.a. ABN AMRO, waar ik in april dit jaar twee jaar werk.”

Het werk bij ABN AMRO

Michel werkt in Amsterdam, twee dagen per week op kantoor en drie dagen thuis. “Het werk is mij heel goed bevallen en ik heb het nog steeds naar mijn zin. Toen ik net begon, waren er wel wat punten waar aandacht aan geschonken moest worden.”

Inspiratiesessie bij CtheCity

Michel heeft zijn collega’s in het begin meegenomen naar CtheCity. Daar hebben ze een zogenaamde inspiratiesessie gehad, waardoor ze zich bewust werden van Michels beperking, maar hem ook op een speelse manier leerden kennen.

“CtheCity zit naast het kantoor van Ctalents in Amsterdam. Je krijgt daar een rondleiding door Amsterdam, nagebouwd in het donker. Bij CtheCity ontmoetten mijn collega’s me voor het eerst, in het donker dus. Zo merkten ze hoe belangrijk zicht en licht is voor een slechthorende, en hebben ze mij op een speelse manier leren kennen.”

Bij een inspiratiesessie kun je zelf mede het programma samenstellen, zodat je je kunt concentreren op de dingen die jij belangrijk vindt om te benoemen. Michel vertelt daarover: “We hebben ook de nadruk gelegd op wat ik wel kan en wat ik niet kan. Er is maar één ding dat ik niet kan: telefoneren. Voor de rest kan ik alles: ik kan netjes een mailtje opstellen of via WhatsApp een berichtje sturen.”

Ervaringen met werken

Michel vervolgt: “Wat wel helpt, is dat ik een mondig persoon ben. Ik merkte al snel, na een aantal maanden, dat het mij vrij zwaar viel om te werken in een drukke omgeving. Je zit daar op een hoofdkantoor waar een kleine 30 tot 40 mensen bij elkaar op een etage zitten, zonder aparte kantoren of ruimtes. Als je daar hele dagen zit, kan dat best vermoeiend zijn. Ik heb dus gevraagd om een eigen kantoortje zodat ik mij kon afsluiten. Dat heb ik ook gekregen, met hulp. Hierdoor had ik veel meer energie over aan het einde van een werkdag. Tot op heden ben ik een heel tevreden mens, die heel blij is dat hij nog steeds aan het werk is!”

Foto: Workshop "Present Yourself"

Foto: Workshop "Present Yourself"

Tijdens de workshop vroeg één van de deelnemers of Michel hulp had gekregen bij Ctalents bij het krijgen van zijn eigen werkplek. Michel vertelt dat hij dat zelf heeft gedaan: “Ik had vooraf al besloten dat we zouden kijken hoe het zou lopen de eerste paar maanden. Het scheelde dat ik een leidinggevende had die daar heel erg in mee wilde werken en die er bewust mee omging. Ik nam ook de tijd om dingen te proberen. Wat ik vaak doe is met de rug naar de muur toe zitten, zodat het geluid maar van één kant komt.”

Tips voor werkzoekenden

Michel heeft ook nog wat tips. “Je moet heel erg uitgaan van je beperking, en er eerlijk voor durven uitkomen. Ik heb het ook onderaan mijn handtekening staan in de mail: ik ben slechthorend, je kan mij mailen. Zo kun je op een normale manier met elkaar omgaan, en elkaar vooruit helpen. Ik had ook verwacht dat het moeilijk zou zijn in een grote organisatie, maar dat is me heel erg meegevallen.”

Wil jij ook aan het werk?

Al met al is Michel een tevreden mens en is hij blij dat hij deze baan heeft. Wil jij net als Michel ook aan het werk? Schrijf je dan in voor onze community en maak ook jouw ambities waar! 

Auteur: Lucas de Jong