7 tips van trainer Fonseng

Ik ben Fonseng Chan, 30 jaar en woonachtend in Amsterdam. Sinds 2008 werkzaam als fysiotherapeut. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te koken, sporten en dansen. In 2009 heb ik een periode bij Ctaste mogen werken – een restaurant waar gasten in het donker dineren en worden bedient door kelners die blind of slechtziend zijn. Door daar te werken heb ik veel gasten kunnen informeren over de talenten van de kelners. Dit sprak mij zodanig aan dat ik de samenwerking ben aangegaan met Ctalents. Ik begeleid trainees met het verbeteren van hun lichaamstaal, houding en presentatie om de beste versie van zichzelf te laten zien. Mijn passie is om iemand op weg te helpen door hem of haar zelf de weg te laten vinden. Graag deel ikmijn tips met jullie.

Tip 1 – Focus op het positieve

Misschien ken je ze wel. Mensen die altijd iets negatiefs zeggen of vinden over iets of een situatie. Doordat zij zich richten op het negatieve kunnen ze moeilijker het positieve zien of misschien zelfs waarderen. Wanneer je positiever in het leven staat presteer je beter dan wanneer je negatief, neutraal of gestrest bent. Door positiviteit te vergroten krijg je meer energie, creativiteit en minder kans op een burn-out.

Een manier om dit te bereiken is elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Als je dit 21 dagen achter elkaar doet train je je hersenen om eerst de positieve dingen te zien.

Tip 2 – Wees lief voor jezelf

Doe je het weer verkeerd?! Zie je nou wel dat je het niet kan?! Dat lukt je niet! Als een vriend dit tegen je zou zeggen zou je boos worden. Meestal is het niet een ander die dit zegt, maar ben je het zelf. Door deze zinnen maar vaak genoeg te herhalen kan het gebeuren dat je op een gegeven moment het gaat geloven. Je beperkt je mogelijkheden door te geloven dat je iets niet kan, of dat je het verkeerd zou doen. Wanneer je tegen jezelf zou praten alsof je een goede vriend gerust zou stellen haal jij jezelf niet neer. Wat je met repeterende negatieve gedachten kan beperken kan je met repeterende positieve gedachten bevrijden. Dus zeg eens vaker dat je wel iets kan of waar je goed in bent. Wees eens lief voor jezelf.

Tip 3 – Zithouding achter computer

Tegenwoordig werken we veel met computers en laptops. Het gebeurt nog wel eens dat we opgemerkt lange tijd in één houding zitten, namelijk voorovergebogen. Dit is geen slechte houding, maar te lang deze houding kan op lange termijn vervelend worden voor je rug- en nekspieren. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en dit kan prima achter je computer of laptop. Probeer je zithouding af te wisselen door soms onderuit te zitten, dan weer rechtop, achterover te leunen op je stoel, etc. Een makkelijke oefening om je rug te bewegen nadat je te lang in één houding hebt gezeten is rechtop zitten, je borst naar voren duwen en je schouderbladen naar elkaar toe bewegen. Dit kun je paar keer achter elkaar doen om je rugspieren te bewegen. Zorg er daarnaast voor dat je werkplek zo goed mogelijk op jou is afgestemd, denk aan stoelhoogte, de hoogte van je scherm, etcetera.

Tip 4 – Smartphone en tablets

Door de komst van smartphone en tablets is ons leven een stuk makkelijker geworden. We zijn de hele dag bereikbaar en we kunnen eindeloos naar het scherm kijken. Vaak doen we dit met ons hoofd voorover gebogen. Wanneer we dit te lang doen kun je last krijgen van vermoeide of overbelaste nek- en schouderspieren. Probeer eens je smartphone of tablet zo vast te houden of te plaatsen zodat je je nek- en schouderspieren niet te zwaar belast.

Tip 5 – Energiebalans

Wat doe jij allemaal op een dag? Ben je aan het einde van de dag opgebrand? Hoe spendeer jij je energie gedurende de dag. Geeft een activiteit je energie of kost het je energie? Soms willen of doen wij te lang te veel waardoor we te veel van ons lichaam vragen. Je bent vermoeid of prikkelbaar. Bekijk eens wat je allemaal op een dag doet en beoordeel of de activiteiten je energie geven of energie kosten. Maak de balans op. Weeg de balans niet per dag, maar over een iets langere periode. Je weet vast nog wel hoe je de tentamenperiode door bent gekomen, langere periodes achter elkaar studeren. Daarna had je tijd om bij te komen.

Tips van Personal Trainer Fonseng

Personal trainer Fonseng

Tip 6 – Ontspanningsoefeningen

Om te ontspannen heb je niet veel nodig. Zorg dat je ergens rustig kunt staan, zitten of liggen. Je kan de ogen sluiten mocht je hier behoefte aan hebben. Eenmaal comfortabel breng je de aandacht naar je ademhaling. Adem rustig in en uit, probeer je ademhaling te vertragen, dus langer in en langer uitademen. Terwijl je rustig blijft ademen probeer je je spieren te ontspannen en los te laten. Door deze oefening te doen geef je je lichaam en geest rust, waardoor misschien met een frisse blik verder kan met je activiteit of opdracht. De oefening kan al worden uitgevoerd met maar één ademhaling, je mag het natuurlijk altijd uitgebreider doen.

Tip 7 – Slapen

We doen het elke nacht, de een langer dan de ander, slapen. Waar is het goed voor? Met voldoende slaap ben je niet alleen beter uitgerust, je vergroot je creativeit, verbeterd je sociale vaardigheden, concentratie en verlaagd stress, impulsiviteit en prikkelbaarheid. Gemiddeld heeft een volwassen persoon acht uren slaap per nacht nodig. Tijdens je slaap zijn je hersenen druk bezig met het vormen van herinneringen en afvalstoffen verwijderen uit de hersenen. Probeer s’avonds ten minste half uur voor het slapen jezelf minder bloot te stellen aan licht, dit zal er voor zorgen dat je dag-nachtritme minder tot niet wordt verstoord en je makkelijker in slaap kunt komen. Maak je kamer goed donker en gebruik s’avonds geen felle lampen of elektronische apparaten. Daarentegen is het juist goed om in de ochtend jezelf bloot bestellen aan licht om je dagritme op te starten.

Sluit je aan bij de Ctalents Community

Wil je nog meer tips van Fons? Volg gratis onze workshop die door Fons gegeven wordt!