Slechtziend? 3 tips voor je tentamens!

Je bent blind of slechtziend en net vol goede moed begonnen met je nieuwe studie(jaar). Tijd om alvast vooruit te kijken naar je eerste tentamens! Een tentamen vergt namelijk wat voorbereiding wanneer je als student afhankelijk bent van aanpassingen, zo weet ik uit eigen ervaring. Hier mijn drie belangrijkste tips!

Tip 1: benader de juiste persoon

Wie moet je benaderen om te zorgen dat je tentamen goed wordt omgezet en aangeleverd? Dat hangt af van de organisatie van jouw opleiding. Heb je geen idee, vraag het dan aan de docent of je studieadviseur. Zorg in ieder geval dat de docent op de hoogte is dat jij slechtziend bent, zodat deze weet dat er een aangepast tentamen gemaakt moet worden. Dan komt deze niet voor verrassingen te staan. Let goed op als je een keuzevak bij een andere studie volgt: het kan zijn dat je andere mensen moet contacteren. Ikzelf kwam daar in mijn laatste studiejaar maar net op tijd achter.

Tip 2: regel de juiste hulpmiddelen

Bedenk goed wat voor tentamen je gaat maken en wat je als student die blind of slechtziend is nodig hebt om dit goed te kunnen maken. Bijvoorbeeld een USB-stick met daarop een Word-bestand met een eenvoudige opmaak, of een vergroot tentamen op A3-formaat. Heb je extra tijd nodig, zorg dan dat dit geregeld is. Reken niet op een verdubbeling van de tijd, ik kreeg slechts een half uur extra voor elk tentamen. Ben je afhankelijk van computerhulpmiddelen als vergroting, spraak of braille, zorg dan dat dit aanwezig is op de laptop waarop je het tentamen gaat doen. Het kan namelijk zo zijn dat je niet je eigen laptop mag meenemen. Laat je in dat geval ook niet afserveren met een demoversie van een 10 jaar oude screenreader die je niet gewend bent, want dan kun je je tijdens je tentamen niet concentreren op de opgaven. Verwacht je dat er veel grafieken of afbeeldingen voorkomen in het tentamen? Zorg dan dat deze goed omschreven worden, dat er vervangende opdrachten worden gemaakt, of in het uiterste geval dat je het tentamen mondeling kunt maken.

Tip 3: check, check, dubbelcheck

Weet je zeker dat alles geregeld is zodat jij je tentamen goed kunt maken? Echt heel zeker? Het is belangrijk dat je geen enkel probleem ervaart bij het maken van je tentamen. Alleen dan kun je het net zo goed maken als je medestudenten. Ben je ervan overtuigd dat alles tot in de puntjes in orde is? Dan wens ik je veel succes met het behalen van die 10!

Auteur: Lucas de Jong

Meld je aan bij Ctalents

Wil je ook succesvol studeren? Dan kan Ctalents je daar een handje bij helpen. Meld je aan via onderstaand aanmeldformulier.

 
 

Verificatie