Een baan vinden, hebben en houden als je blind bent

Maak kennis met We Are Ctalents blogger, Wendy van der Meer. Vanaf haar geboorte is Wendy blind. Ze werkt als secretaresse bij een gemeente en in haar eerste blog schrijft ze over: een baan vinden, een baan hebben en een baan houden als je blind bent. Voor zienden is het niet altijd vanzelfsprekend dat je een baan hebt als je blind bent. Wendy laat zien dat het kan! 

Zoektocht naar werk

Ik kom uit een hardwerkende familie en toen ik mijn secretarieel medewerker-opleiding afgerond had, wilde ik snel aan de slag. Mijn opleiding heb ik bij Schoevers in Amsterdam gevolgd. Secretaresse worden was altijd een meisjesdroom van mij. Mijn zoektocht bracht mij uiteindelijk bij een gemeente, waar ik, na open solliciteren, aanpassingen aanvragen, via een uitzendbureau aan de slag kon. Een collega-secretaresse nam mij op sleeptouw en zo leerde ik het vak.

Werken als blinde secretaresse

In het begin was mijn blindheid een struikelblok. Stel je voor: een blinde werkneemster, hartstikke gezellig, maar wat voor taken laat je haar uitvoeren? En daarbij ook nog het feit dat ikzelf ook niet goed wist hoe ik dit moest en kon aanpakken. Je ziet het werk niet liggen, dus het moet je echt gewoonweg letterlijk verteld worden. Als je een paar jaar aan het werk bent, ga je dat vanzelf leren, geloof me.

Een baan hebben

Een baan hebben is heerlijk. Je komt onder de mensen en hebt dus veel contacten. Ik vind dat je echt iets toevoegt aan de maatschappij als je een baan hebt. Niet, dat je dat niet doet, als je geen baan hebt hoor, maar het is gewoon fijn iets met en voor iemand te kunnen betekenen en daarbij je eigen geld te verdienen. Een baan geeft ritme aan je dag. Hoewel, een dag vrij vind ik heerlijk hoor, echt waar.

 bureau met een agenda, bril en laptop

Foto: bureau met een agenda, bril, kopje thee en laptop

Mijn taken

Als secretaresse is mijn hoofdtaak ervoor te zorgen dat de agenda’s van de managers voor wie ik werk, op orde zijn. Voor deze twee managers maak ik afspraken en ik signaleer het, als er iets niet goed gaat in de agenda. Gelukkig gaat er ook een heleboel wel goed in de agenda’s.

Wij hebben verder een mailadres waar collega’s naartoe kunnen mailen als zij een vergaderruimte willen boeken. We verzorgen zonodig catering bij vergaderingen via onze facilitaire afdeling. Soms moet er een bloemetje besteld worden, ook dat regelen wij als secretaresses.

Dit werk kan ik doen, doordat ik een computer heb met brailleleesregel en schermleessoftware. Die software zorgt ervoor dat ik via de brailleleesregel alles wat er op het scherm gebeurt in braille kan lezen.

Een baan houden

Een baan houden, als je blind bent is makkelijker gezegd, dan gedaan. Ik zit op een fijne werkplek met fijne collega’s, die, als het nodig is, mij graag een handje helpen. En dat gaat van iets te drinken halen, tot helpen bij het invullen van een formulier via de computer. Daarnaast beschik ik over de juiste hard- en software en als ik iets nodig heb, is mijn leidinggevende altijd bereid om te kijken wat zij hierin voor mij kan betekenen. Maar het belangrijkste is: geef zélf aan wat JIJ nodig hebt om je functie te kunnen uitoefenen. Als je dit niet zelf kan doen, vraag hulp. Dat vindt niemand erg.

Auteur: Wendy van der Meer

Wil je meer artikelen lezen over werken met een visuele uitdaging? Lees het artikel over Floris (slechtziend) die via netwerken een baan vond. De column van Lotte over werken in de kantoorjungle. Of lees het artikel van Emma over de inspiratiesessie die zij op haar nieuwe werkplek organiseerde.