Sport in de spotlight: Blinde liefde voor salsa

Als je blind of slechtziend bent, is het niet altijd vanzelfsprekend dat je ook sport. Maar uiteraard zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om dit toch te doen. In de themaserie ‘Sport in de spotlight’ brengt We Are Ctalents deze voor het voetlicht. In de derde aflevering verteld Annemarie over haar initiatief ‘Blinde liefde voor salsa’.

Over Annemarie en Anniestijl 

Foto van een tasje voor een taststok

Foto van een tasje voor een taststok

Annemarie Nodelijk (34) komt uit Haarlem en is van huis uit modeontwerpster. Ze rondde de modeacademie af en heeft nu haar eigen tassenlijn Anniestijl (website: www.anniestijl.com).

Sinds haar 23e is Annemarie slechtziend. Daarom heeft ze niet alleen tasjes ontworpen, maar ook speciale hoezen voor een taststok in verschillende kleuren. “Dat is leuk en praktisch tegelijk, want het ziet er mooi uit en je hoeft niet steeds een zak mee te brengen om je stok in je tas te stoppen”, aldus Annemarie. Je kunt ook een workshop volgen om je eigen taststokhoesje te maken.

Blinde liefde voor salsa

In 2012 is Annemarie begonnen met ‘Blinde liefde voor salsa’. Ze vertelt: “Ik was niet tevreden over het aanbod aan sporten voor blinden. Ik heb een keer een workshop salsa gevolgd. Dat vond ik zo leuk dat ik heb besloten een half jaar salsaworkshops voor mensen met een visuele beperking aan te bieden in Rotterdam, met subsidie van de gemeente. Er bleek zo veel animo te zijn, dat we het daarna zijn blijven doen. We zitten nu in Rotterdam, Amsterdam en Den Bosch en willen ook graag naar Utrecht.”

Maar waarom nou salsadansen? Annemarie: “Behalve dat het goed is voor je lichaam, maakt de muziek je ook heel erg vrolijk. Je komt even los van je dagelijkse sleur. Salsa en andere Latijns-Amerikaanse muziekstijlen brengen heel veel positieve energie en zorgen dat je niet meer met vervelende dingen bezig bent en dingen beter kunt relativeren.”

Maar salsadansen levert sommige mensen nog meer op. Zo vertelt Annemarie over een vrouw die door het dansen veel meer is gaan durven: “Eerst durfde ze niet ’s avonds alleen naar de danslocatie te lopen, maar nu wel. Ze voelt zich veel fijner en zit lekkerder in haar vel. Dat had ik helemaal niet bedacht van tevoren!”

Video van mensen die aan het salsa dansen zijn

Dansdocenten voor mensen met een visuele beperking

Annemarie geeft zelf geen salsales; ze dans liever mee. Wel is zij de drijvende kracht achter ‘Blinde liefde voor salsa’ en zorgt zij dat er dansdocenten komen. Ze geeft de potentiële docenten eerst een cursus: “Zo kunnen ze aanvoelen waar ze op moeten letten. Normaal kijk je naar de spiegel, nu moet de docent het uitleggen. Er is één docent die voor de groep staat en één die rondloopt en individueel instructie geeft.”

Blinde liefde voor salsa in Utrecht

In Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch doen in totaal tussen de 20 en 25 mensen mee, maar Annemarie wil meer. Ze is bezig met het opzetten van een cursus in Utrecht, maar kan nog wel wat hulp gebruiken. “Ik zoek deelnemers én contacten. In Den Bosch is er bijvoorbeeld een coördinator die de inschrijvingen in de computer zet. Zoiets zou fijn zijn.”

Inschrijven bij ‘Blinde liefde voor salsa’ kan altijd. Kijk op de website: www.blindeliefdevoorsalsa.nl. Ook als je Annemarie kunt helpen in Utrecht, ben je van harte uitgenodigd.

Foto van Annemarie die aan het salsa dansen is

Lijkt het jou leuk om Annemarie te helpen met ‘Blinde liefde voor salsa’ in Utrecht? Stuur ons een mailtje en wij brengen je gelijk in contact met Annemarie.

Lees ook de andere delen uit de serie ‘Sport in de spotlight’ over hardlopen met running blind en schaken.

Auteur: Lucas de Jong 

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.