Wat gaat voor: talent of beperking?

In dit openhartig blog over haar zoektocht naar een passende baan signaleert Sophie dat er nog steeds vooroordelen bestaan over het aannemen van werknemers met een (visuele) beperking. Ben jij net als Sophie op zoek naar werk en vind je ook dat er meer gekeken moet worden naar je talenten? 


Sophie

Sophie vertelt over haar zoektocht naar werk.

Beste lezers,

Er is iets wat mij frustreert. Sinds een tijdje ben ik op zoek naar een baan. Hoewel ik heel enthousiast en gemotiveerd ben om ergens aan de slag te gaan, hebben sommige mensen vooroordelen over visuele beperkingen. Ik vind het jammer om te merken dat er naar één kant van mij wordt gekeken, terwijl ik veel meer ben dan alleen die visuele beperking.

Tijdens het zoeken naar een baan viel mij een aantal dingen op die mij nogal verbaasde. Waarom bestaat er een wet waarbij je met een beperking de eerste twee maanden moet werken zonder recht op loon? Er is toch niet voor niets een proeftijd?

Het verbaast mij dat er veel naar de ‘beperkingen’ van iemand wordt gekeken.

Het verbaast mij dat er veel naar de ‘beperkingen’ van iemand wordt gekeken. Ik had niet verwacht dat in de 21ste eeuw, waar alles mogelijk is, een visuele beperking als een enorme hindernis wordt gezien. Ik zou het een mooi uitgangspunt vinden als er meer wordt gekeken naar de kwaliteiten van een persoon.

Het verbaast mij dat een recruiter mij ervan overtuigt dat ik niet fulltime zou kunnen werken, terwijl ze nog geen twee minuten met mij heeft gesproken. Ik kan mij best voorstellen dat er veel onwetendheid bestaat, maar wat ik niet begrijp is dat er zoveel wordt ingevuld. Ik heb op een reguliere basisschool gezeten, ik heb op een reguliere middelbare school gezeten, ik heb op een reguliere Hogeschool gezeten, waarom zou ik dan niet als ieder ander een reguliere baan kunnen hebben?

Auteur: Sophie van der Linden

Dit blog verscheen eerder op het LinkedIn profiel van Sophie.

Bekijk ook de video van Sophie

Op zoek naar werk?

Zoek jij een baan die bij je past? Ga je binnenkort op zoek naar werk? Of ben je toe aan een volgende stap in je carrière? Wij kunnen je helpen! Samen met ons zusterbedrijf Ctalents zijn we dé specialist op het gebied van ontwikkeling, begeleiding en duurzame talent matching tussen werkgevers en werknemers met een zintuiglijke uitdaging. Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen en lees in dit artikel alles over de weg naar werk met Ctalents!
 

We Are Ctalents Community

We Are Ctalents is dé community voor iedereen met een auditieve en/of visuele uitdaging. Wij zijn ervan overtuigd dat onze beperking onze ambities niet in de weg hoeft te staan. Op onze website lees je onder andere ervaringen van anderen, krijg je tips over studeren en werk zoeken en kun je jezelf aanmelden voor onze workshops. Geloof jij ook dat jouw talenten groter zijn dan je beperking? Maak je ambities waar door je nu in te schrijven bij We Are Ctalents!