Roetz-Bikes: een tweede kans voor fietsen en mensen

Bij de Amsterdamse fietsenmaker Roetz-Bikes werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan nieuwe fietsen. Nou ja, nieuw? De fietsen zijn nieuw, maar het frame en de voorvork zijn al eerder gebruikt. Hoe dit werkt? Dat vroeg ik aan Myrthe Bastings (31) sales & Business development manager bij Roetz-Bikes. “We geloven in een tweede kans voor materialen, maar ook voor mensen.”

Circulaire economie

Roetz-Bikes is opgericht in 2011. Oprichters Tiemen ter Hoeven en Mark Groot Wassink hadden het idee om een bedrijf op te richten dat fietsen zou gaan maken volgens de principes van de zogenaamde circulaire economie. Daarbij is het de bedoeling dat een product aan het eind van zijn levensduur niet wordt weggegooid, maar dat bruikbare onderdelen hergebruikt worden in nieuwe producten.

Myrthe vertelt over het concept van Roetz-Bikes: “Wij krijgen fietsen die niet opgehaald zijn uit het fietsendepot in Amsterdam, halen die uit elkaar en maken er compleet nieuwe fietsen van. Zo hoeven deze fietsen niet verscheept te worden naar Azië, wat normaal gebeurt, en dragen wij bovendien bij aan vermindering van de afvalberg.”

Aanbod van Roetz-Bikes

Roetz-Bikes groeit nog ieder jaar en maakt inmiddels fietsen voor verschillende klanten: “We maken fietsen die worden verkocht via distributeurs (fietsenwinkels), fietsen voor onze webshop, bedrijfsfietsen en OV-fietsen. Die laatste maken we van onderdelen van oude OV-fietsen, en omdat die allemaal hetzelfde zijn kunnen we daarbij bijna alles hergebruiken. Sinds kort hebben we ook een E-bike. Daarbij is ook veel aandacht besteed aan het design. Bij veel e-bikes draait het naar ons inzicht vooral om de praktische kant. Onze E-bike is bovendien heel licht omdat de accu en de motor verstopt zitten in het achterwiel. In totaal maken we nu tussen de 2500 en 3000 fietsen per jaar.”

Roetz-Bikes is ook een sociale onderneming

Roetz-Bikes is niet alleen een duurzaam bedrijf, maar ook een sociale onderneming. Myrthe licht toe: “We geloven in een tweede leven voor materialen, maar ook in een tweede kans voor mensen.” Daarom werkt Roetz-bikes met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld statushouders, mensen met psychische problemen of mensen met een fysieke beperking. “We leiden ze op tot fietsenmaker, laten ze werken in onze fabriek en proberen een vaste arbeidsplaats voor ze te vinden. Het is mooi om te zien dat zij enthousiast en blij worden van hun werk, in plaats van dat ze thuis zitten.”

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.