Floris: wees open over slechtziend zijn

Floris is slechtziend: "Wees daar open over bij je studie"Floris (22) is zeer slechtziend en heeft een mbo-opleiding Sociaal-maatschappelijke dienstverlening afgerond. Één van de dingen die hij lastig vond, was het vinden van een stage, omdat stagebedrijven niet zo gemakkelijk slechtziende studenten aannemen. Hij kreeg daarvoor geen hulp vanuit school, maar uiteindelijk wist hij toch nog op tijd iets te vinden. De stage was wel het onderdeel dat hem het meest motiveerde tijdens zijn studie. “Ik wilde heel graag wat ik geleerd had in de praktijk brengen. De stage vond ik dan ook het leukst van de hele opleiding.”

Vertel dat je slechtziend bent

Een aantal tentamens kreeg hij mondeling en een aantal digitaal, maar bij het centraal examen van het mbo ging dat niet. Floris zegt hierover: ‘De school deed heel moeilijk en uiteindelijk kon ik de centrale examens alleen vergroot op A3-formaat krijgen. Ik heb het gehaald, maar ik denk dat mijn cijfers daardoor wel wat lager zijn uitgevallen.’ Het kostte hem veel energie om achter dingen aan te gaan, vooral rondom de tentamens. Desondanks was hij redelijk tevreden over zijn mbo-opleiding. Bij het hbo was de school minder bereid mee te werken en mede daardoor stopte hij halverwege zijn eerste jaar met zijn hbo-studie. Zijn belangrijkste tip: ‘Vertel de school snel dat je slechtziend bent en wat dat betekent voor je studie, zorg dat dingen goed op papier staan en wees assertief.’

 

Meld je aan bij onze community

Wil jij inspiratie krijgen van andere jongeren, die succesvol hun studie hebben afgerond? Of wil jij misschien zelf andere jongeren inspireren? Meld je dan aan bij Ctalents voor workshops, trainingen, events en de beste tips & tricks. Vul het formulier hieronder in.

 
 

Verificatie