Bijgewoond: ‘WOW’ Workshop Hoormiddelen

Doof of slechthorend, niet weten wat er wordt gezegd, is frustrerend. Zeker op je werk. Wendelina Timmerman van Hooridee kan erover meepraten. Samen met Karin van den Berg van Hoorexpert gaf ze de ‘WOW’ Workshop Hoormiddelen.

Het souterrain van Driessen HRM aan de Oudegracht in Utrecht zat dinsdagmiddag 3 juli tjokvol. We Are Ctalents had twee hoorexperts uitgenodigd om antwoord te geven op de vraag welke hulpmiddelen er zijn om er op je werk letterlijk meer bij te horen of beter mee te kunnen doen. Hoe kom je bij werkbesprekingen tot beter spraakverstaan? Hoe word je in geval van nood op de hoogte gesteld van een loeiend brandalarm?

Durf te vragen

Voor Wendelina Timmerman van Hooridee geldt als uitgangspunt dat er voor elke situatie een oplossing is. Gelukkig, want met een auditieve beperking heb je het vaak niet makkelijk als je tussen louter horenden werkt. Luisteren en/of liplezen vergen extra inspanning. Hoe vermoeiend dat is, ontgaat je collega’s. Kortom, je moet voortdurend alert blijven, even ontspannen is er haast niet bij. Alleen al de gedachte dat je mogelijk informatie mist, levert stress op. Lastig.

En dat is nog niet alles, waarschuwt Wendelina: “Belangrijkste besluiten vallen vaak in de koffiecorner” – oftewel dáár waar het volgen van gesprekken zo moeilijk kan zijn. Je moet anderen steeds weer durven te bevragen als je denkt dat je iets mist dat misschien belangrijk voor je is. Soms moet je dan echt een knop omzetten, want van nature doet niet iedereen dat even makkelijk. Je wilt immers niemand lastig vallen.

Werkplek aanpassen

Het is fijn dat er al veel hulpmiddelen bestaan die je op je werk ondersteuning bieden. Werkplekaanpassingen heten ze dan. Dat hoeven niet specifiek hoormiddelen te zijn, ook maatwerk is mogelijk. Bijvoorbeeld het aanpassen van de luidruchtige machine waar je mee werkt, of in een rumoerige kantoortuin het ophangen van geluidsabsorberende platen boven je werkplek om de verstaanbaarheid te verbeteren.

Voor al die hulpmiddelen kun je een vergoeding aanvragen bij instanties als het UWV, je zorgverzekering, het WMO of gewoon bij je werkgever. Of je betaalt ze zelf, dat mag ook.    

Oplossingen

Na Wendelina kwam Karin van den Berg van Hoorexpert aan het woord. Zij introduceerde enkele hulpmiddelen en gaf voorbeelden van werksituaties waarin ze van pas komen. Werk je bijvoorbeeld in een groot magazijn, dan is het voor je eigen veiligheid fijn dat niet alleen de zwaailichten van aanstormende heftrucks je alarmeren, maar dat je met een trilpieper in je broekzak, of aan je broekriem, ook de waarschuwende geluidssignalen meekrijgt.

Behalve op de werkplek gerichte aanpassingen zijn er ook hulpmiddelen voor het verbeteren van de communicatie. Om individuele gesprekken beter te kunnen volgen, levert Phonak bijvoorbeeld de Roger Pen, een draadloze richtmicrofoon die je via Bluetooth met je hoorapparaat of CI koppelt.

Voor groepsgesprekken heeft Phonak een vergadersysteem. Zo’n systeem omvat een of meer tafelmicrofoons en kan automatisch wisselen tussen de deelnemers. Voor bijeenkomsten, waarbij hoofdzakelijk één persoon het woord voert, kan soloapparatuur goede diensten bewijzen. En dan zijn er nog ‘gouwe ouwe’ oplossingen als de ringleiding. Al die oplossingen zijn bij uitstek geschikt voor slechthorenden, waartoe tegenwoordig ook doven met een CI worden gerekend.

Instellen

Tijdens de workshop gaf een deelneemster aan wel over hulpmiddelen als een Roger Pen te beschikken, maar die eigenlijk niet te gebruiken. Het geluid klinkt gewoon niet prettig. Moet ze nu iets anders aanschaffen?

Karin wijst erop dat het vaak helpt om de apparatuur anders in te stellen. Dat is iets persoonlijks, want iedereen ervaart geluid anders. Het instellen van hulpmiddelen en hoorapparatuur doe je daarom het best samen met je audicien of audioloog.

Voor meer informatie over hoorhulpmiddelen en hun mogelijkheden kun je (op verwijzing van je arts of audioloog) ook uitstekend  terecht bij een Hoorinfotheek. Deze zijn in het hele land gevestigd en hebben allerlei hoorhulpmiddelen in huis die je kunt bekijken én uitproberen. Heb je iets gevonden waar je baat bij hebt, dan kun je dat aanvragen. Naast Hoorinfotheek kan uiteraard ook Hoorexpert je daarbij helpen!

Tolk als hulpmiddel

Ben je helemaal doof, dan zijn hóórmiddelen natuurlijk niet zo relevant. Je kunt dan denken aan het inzetten van een schrijf- of gebarentolk. Tijdens de workshop waren maar liefst twee schrijf- en twee gebarentolken aanwezig. Die wisselden elkaar steeds af zodat niemand ook maar een woord hoefde te missen. Een tolk is echter niet continu beschikbaar. In werksituaties heb je maar 15 procent van je werktijd recht op vergoeding van een schrijf- of gebarentolk.

Andere op communicatie gerichte hulpmiddelen die je kunt uitproberen, zijn apps voor je telefoon die spraak ondertitelen of die, als je zelf niet verstaanbaar spreekt, de woorden die je typt tegen je gesprekspartner uitspreekt. Voorbeelden hiervan zijn AvaTekst Hear PersonalSpeakSee en voor gebarende personen SignCall.

Conclusie

De praktische informatie, tips en adviezen die je tijdens de Workshop Hoormiddelen ontvangt en de aandacht die er is voor je persoonlijke vragen en ervaringen, maken dat deze workshop echt in een behoefte voorziet.

Wil je zelf ook eens een gratis workshop ‘WOW’ Hoormiddelen bijwonen? De eerstvolgende workshop vind plaats op 25 september 2018 bij Driessen HRM aan de Paulus Potterstraat 28 te Amsterdam. Meld je aan bij We Are Ctalents en doe mee! 

Klik hier om je in te schrijven voor de workshop 'WOW' Hoormiddelen op 25 september. 

Auteur: Fred van Lierop

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.