Hoe is het om een Wajong-uitkering te ontvangen?

Lian viert binnenkort een dubieus jubileum. Ze ontvangt dan 20 jaar een Wajong-uitkering. Hoe voelt ze zichzelf hierover? En hoe kijkt zij aan tegen het krijgen van een Wajong-uitkering? Lian vertelt het je in deze blog. 

 Auteur: Lian van Dam-Romkes

Binnenkort ontvang ik 20 jaar een Wajong-uitkering. Ik heb hier gemengde gevoelens bij, omdat ik heel graag voor mijn eigen inkomen wil zorgen en aan de andere kant ook blij ben met de kwaliteit van leven die de Wajong mij biedt. Ik behoor tot de generatie slechtzienden die op hun 18e verjaardag 80-100% afgekeurd werden.

"Ik heb veel gesolliciteerd zonder resultaat en ben terechtgekomen in part-time banen die meer een aanvulling op mijn Wajong waren dan een vervanging"

Wajong-uitkering; werkplek met kop koffie en laptop

Doordat ik een Wajong-uitkering kreeg, ontstond voor mij de financiële vrijheid om op eigen kosten te gaan studeren en op kamers te gaan wonen. Ik kon al mijn energie aan studeren en zelfstandig wonen besteden, hoefde geen bijbaantjes te zoeken om mijn hoofd boven water te houden en na mijn studie dreigde geen bijstandsuitkering met sollicitatieplicht. Ik heb veel gesolliciteerd zonder resultaat en ben terechtgekomen in part-time banen die meer een aanvulling op mijn Wajong waren dan een vervanging. 

Regelmatig vraag ik mij af: ben ik lui geworden of verwend? De slechtziende en blinde jongeren van nu krijgen geen Wajong meer waardoor zij langer thuis wonen, studieschuld opbouwen en hun schaarse energie naast hun studie ook in bijbanen moeten steken. Zouden zij sneller in een goede, betaalde baan terechtkomen omdat de financiële noodzaak nu eenmaal groter is?

"Eerlijk gezegd ervaar ik de Wajong een beetje als mijn basisinkomen en werk ik erbij naar vermogen"

Al jaren is er een wereldwijd maatschappelijk debat over het basisinkomen en eerlijk gezegd ervaar ik de Wajong een beetje als mijn basisinkomen en werk ik erbij naar vermogen. Het basisinkomen zou een prachtige oplossing voor onze doelgroep zijn. Tot die tijd wens ik iedereen een mooie plek op de arbeidsmarkt toe met voldoende inkomen voor een goede kwaliteit van leven.


Wil jij weten hoe het tegenwoordig precies zit met het aanvragen en ontvangen van een Wajong-uitkering? Lees dan hier meer over de Wajong-uitkering. 

We Are Ctalents Community

We Are Ctalents is dé community voor iedereen met een auditieve en/of visuele uitdaging. Wij zijn ervan overtuigd dat onze beperking onze ambities niet in de weg hoeft te staan. Op onze website lees je onder andere ervaringen van anderen, krijg je tips over studeren en werk zoeken en kun je jezelf aanmelden voor onze workshops. Blijf op de hoogte van de laatste blogs over werken met een visuele en/of auditieve uitdaging en meld je nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief! 

Op zoek naar werk?

Zoek jij een baan die bij je past? Ga je binnenkort op zoek naar werk? Of ben je toe aan een volgende stap in je carrière? Ontdek wat Ctalents voor jou kan betekenen! Meld je aan als werkzoekende en find your talent! Je ontvangt dan automatisch ook de nieuwsbrief van We Are Ctalents.