Kom jij ook naar het Step Up Study Event?

Moet jij ook zoveel keuzes maken over je toekomst? Welke studie kies je, welke baan wil je later? Er zijn zoveel opties dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Kom naar het Step Up Study Event speciaal voor blinde en slechtziende scholieren, studenten en young professionals! Op deze middag krijg je toffe workshops, leuke sessies, is er een spetterend optreden van J. Jayson & J. Da Gamerro en kun je kennismaken en lekker bijkletsen met leeftijdgenoten.

See you there?

Op zaterdag 19 november is in Utrecht het Step-Up Study Event! Mis deze eerste editie SUSE niet! Je krijgt informatie over studeren en werken met verminderd zicht maar dan wel op een superleuke manier. Niet te serieus en vooral veel zelf doen. Zie zelf wat de wereld jou te bieden heeft en ontdek je talent! Tijdens het evenement kunnen jullie van elkaars ervaringen leren en inspiratie opdoen. Meld je aan en Step Up Your Life bij SUSE!

Vraag maar raak aan de professionals die allemaal al een superbaan in de pocket hebben, leer over de nieuwste gadgets en oefen wat je vooral wel en niet moet zeggen bij een sollicitatiegesprek. Tussendoor kun je chillen in de lounge en aan het einde is er een gezellige borrel met hapjes en een optreden van J. Jayson & J. Da Gamerro.

Wat staat er op de planning?

De dag start om 11:00 uur met een plenaire sessie (inloop vanaf 10.30 uur). Daarna kun je twee workshops volgen. Hieronder lees je uit welke workshops je kunt kiezen.

Het programma duurt tot ongeveer 17:00 uur. We sluiten af met een borrel (die natuurlijk langer dan 17:00 uur kan doorgaan!).

De locatie is Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201 in Utrecht (routebeschrijving).

Deelname aan deze leuke en leerzame dag kost slechts € 7,50! Dat is inclusief koffie, thee, lunch en twee drankjes bij de borrel. (Extra drankjes zijn op eigen kosten).

Workshops

Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

Workshop 1 – Improve your study skills

In deze workshop gaan we aan de slag met jouw persoonlijke skills op het gebied van de smartphone, computer en hulpmiddelen. Je krijgt praktische tips en tricks van trainers van de Babbage Academy, zo krijg je informatie over handige apps die het studeren gemakkelijker maken. Daarnaast leer je hoe je razendsnel kan surfen en zoeken op internet. Je wordt verder drie keer zo snel in het lezen van grote documenten, zoals edutext bestanden en pdf-documenten. Ook maak je kennis met de nieuwste innovaties op hulpmiddelengebied. Verder check je de nieuwste professionele mogelijkheden van jouw hulpmiddelen en leer je wat er mogelijk is om nog sneller, relaxter en succesvoller te studeren.
Deze workshop wordt verzorgd door de jonge, toffe professionals van Babbage!

Workshop 2 – Studeren gaat makkelijker als je je boek wél kunt lezen!

Studie gekozen, inschrijving gefixt? Yes! Op naar je nieuwe studentenleven! Maar dan komt de hamvraag: studiemateriaal, hoe krijgen we dat toegankelijk voor mij? Denk aan die enorme boekenlijst, alle papers in PDF, readers en dergelijke.

Welke keuze moet ik maken als Dedicon mijn boeken kan digitaliseren? En welk tijdsbestek is hiervoor nodig?
Samen met een ervaringsdeskundige -die vanaf de middelbare school tot en met de universiteit hiermee omgegaan is en inmiddels een goede job heeft- , presenteren wij jullie alle mogelijkheden!
Deze kunnen er alles toe doen om ook na jouw studie een goede baan te scoren!

Tevens zullen de Supernova- en Jawsspecialisten de laatste ontwikkelingen de revue laten passeren.
Deze informatieve en handige workshop wordt verzorgd door de mensen van Iris Huys en een (ex-)student die ook met dit bijltje gehakt heeft.

Workshop 3 – Navigatie en Oriëntatie; zonder kleerscheuren op je doel af!

Je wilt maximaal genieten van het studentenleven en reizen hoort daar zeker bij. Maar hoe doe je dat als je het nummer van de aanstormende bus niet goed kunt lezen, de treinen weer eens spontaan van spoor wisselen, de OV-app het niet doet, of als je gewoon midden in een drukke stad staat waar je de weg niet kent? Er zijn verschillende hulpmiddelen voor navigatie beschikbaar, maar wat werkt voor jou het beste?

Optelec kijkt met jou, samen met een ervaringsdeskundige, naar de mogelijkheden van nu en wat we kunnen verwachten aan ontwikkelingen. Natuurlijk is er ruimte voor discussie en horen we graag van elkaar de ervaringsverhalen!

Workshop 4 – Op tijd het juiste hulpmiddel voor studie of stage regelen? Neem het heft in eigen hand!

Heb jij de hulpmiddelen die jij nodig had voor je studie op tijd gekregen zodat je direct aan de slag kon? Proficiat, want dat kunnen niet heel veel studenten en professionals je nazeggen. Regelmatig komt het voor dat een aanvraag in een stroperige procedure belandt en niemand meer weet wanneer je de levering van jouw hulpmiddel kunt verwachten. En hoe kies je trouwens het hulpmiddel dat bij jouw situatie past?

In deze workshop gaan we op zoek wat jij zelf kunt doen om de aanvraag en levering van een hulpmiddel te versnellen. Welke stappen kun jij zetten zodat je direct vanaf de start van je studie, stage of werk het hulpmiddel kunt gebruiken. We gaan na welke informatie er van jou nodig is zodat een aanvraag snel door het UWV, Zorgverzekeraars en leveranciers kan worden verwerkt. Ook kijken we wat de mogelijkheden zijn om tijdens een stageperiode ervoor te zorgen dat je tijdig over de juiste hulpmiddelen beschikt. De experts van Lexima Reinecker Vision verzorgen deze – voor iedereen nuttige – en informatieve workshop.

Workshop 5 – Lekker slapen = lekker studeren = goed presteren = energie overhouden voor leuke dingen

Hoe bewust ben jij je van jouw energiepatroon? Welke invloed heb je hierop en welke keuzes maak je?

In deze workshop leer je welke facetten van invloed zijn op je energiepatroon en hoe je zelf de regie kunt nemen in je ‘energieverbruik’ en iets kunt doen aan vermoeidheidsklachten. Studeren is niet alleen het volgen van colleges maar vaak ook een nieuwe levensfase. Je gaat op jezelf wonen, op kamers of in een studentenhuis.

Woon je in een leuke studentenstad dan hoort daar ook gezellig uitgaan bij, vaak tot in de late uurtjes. Als je studeert is je biologische klok meestal afgestemd op standje avondmens en dat is niet altijd even handig…

Hoe vind je de balans tussen goede slaap en een leuk studentenleven?
In deze workshop van een echte slaap-psychologe krijg je informatie over slaap en praktische tips om zowel een cool studentenleven te hebben als hoge cijfers te halen.

Workshop 6 – Help, hoe kom ik op tijd aan mijn boeken?!

Steeds meer literatuur is tegenwoordig digitaal of zelfs online beschikbaar. Maar soms is dat niet het geval, of het is niet (goed) toegankelijk. Als de titel die je nodig hebt, besteld kan worden op de website van Dedicon Educatief, dan heb je het snel in huis. Als dat niet het geval is, kun je een productieverzoek indienen. Maar als student heb je je vakliteratuur vaak heel snel nodig en is de productietijd te lang. Wat kan Dedicon dan voor je doen; welke mogelijkheden zijn er om je vakliteratuur sneller in huis te hebben en hoe pak je dat aan? Is de conversiedienst iets voor jou? Welke tips hebben ervaringsdeskundigen voor je?

Workshop 7 – Studiekeuzestress, wel of niet terecht?

Studies kiezen, je begint er een jaar voor je eindexamen mee. Je bezoekt open dagen, gaat nadenken wat je überhaupt interessant vindt en hoe je daar je studie van kunt maken. Maar tijdens dit proces moet je ook rekening houden met je visuele beperking. Chirurg worden als je niet eens ziet wat er gebeurt in Grey’s Anatomy is waarschijnlijk een slecht plan. Maar wat dan wel?

En als je dan eenmaal gekozen hebt, hoe zorg je dat je nieuwe studie-omgeving weet van je beperking? Bij wie moet je dit melden, en wanneer? O ja en die introductieweken… Hoe overleef ik die?

In deze workshop krijg je inzicht in 4 facetten die een rol spelen bij het maken van een studiekeuze in combinatie met je visuele beperking.
Aan de hand van een praktijkcasus word je mee genomen in dit proces. Ook krijg je de ruimte om je eigen keuzeproces onder de loep te nemen.
Daarnaast staan we stil op welke manier je bij dit keuzeproces hulp kunt krijgen.

Tot slot sluit Handicap & Studie aan om je voor te lichten op welke manier zij je kunnen ondersteunen als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een studie en school.

Workshop 8 – Impress for success!

Stage lopen, een bijbaan zoeken of je eerste echte baan vinden na je studie: het gaat je hoe dan ook overkomen. Maar hoe tackle je al die onmogelijke vragen over jouw kwaliteiten, waarom je op hun vacature solliciteert en hoe jij je stage zelf voor je ziet? En dan nog zoiets… Op welke manier breng je je beperking naar voren tijdens het solliciteren, zonder dat het tussen jou en je stage of baan in komt te staan? Dat kun je leren!

De jonge sollicitatietrainers van de Oogvereniging BSJ en een professional van Ctalents geven een inspirerende workshop tijdens SUSE!

Meld je aan voor dit Event!