Sport in de spotlight: Goalballen

Als je blind of slechtziend bent, is het niet altijd vanzelfsprekend dat je ook sport. Maar uiteraard zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om dit toch te doen. In de themaserie ‘Sport in de spotlight zet We Are Ctalents sporten voor mensen met een visuele uitdaging in de spotlight. Voor deze blog ging We Are Ctalents redactielid Noor (23), een avondje goalballen bij de vereniging “NimGo” in Nijmegen. We Are Ctalents redactielid Lucas (24) traint hier al sinds zijn 13de iedere woensdagavond en Noor ging voor deze aflevering met hem mee.

Een sport voor zowel blinden, slechtzienden als goedzienden

Sporten is een van mijn favoriete vrijetijdsbestedingen. Ik ben gewend om tijdens het sporten altijd nog mijn ogen te gebruiken maar dat is bij goalball streng verboden. Je mag niet deelnemen aan het spel als je geen afgeplakte skibril ophebt. De skibril maakt het mogelijk dat goalball niet alleen voor blinden maar ook voor slechtzienden en goedzienden te spelen is. Hoe weet je dan of de bal op je afkomt? In een goalballbal zitten belletjes die je hoort als de bal beweegt. Door je gehoor te gebruiken kun je de bal dus tegenhouden en voorkomen dat de tegenstander een punt scoort. Bij goalball is het namelijk de bedoeling om te scoren door de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De tegenstanders kunnen de bal tegenhouden door hun lichaam voor de bal te werpen. Zodra zij de bal in handen hebben kunnen zij proberen te scoren.

Hoe verliep mijn eerste goalballtraining?

Mij werd meteen al bij de warming-up een bril aangereikt die ik netjes opzette. Van een beetje zien naar helemaal niets meer zien is wel even wennen. Ik had dan ook moeite met mijn coördinatie tijdens de warming-up waarin buikspieroefeningen, joggen op je plaats, je armen loszwaaien en squatten allemaal gedaan werd. Gelukkig ben ik tegen niemand aangelopen en konden we na de warming-up met het echte goalballen van start. Wel kreeg ik nog extra bescherming voor om mijn knieën en ellebogen.

Foto: twee spelers verdedigen en proberen de bal tegen te houden en één speler gooit de bal

De groep werd onderverdeeld in groepjes van 3 of 4 personen zodat er kon worden geoefend op het verdedigen. Twee personen uit het groepje gingen verdedigen en één iemand gooide de bal in. Je gooit de bal in door met één hand de bal over de grond te laten rollen, net als een bowlingbal maar dan met veel kracht. De twee verdedigende spelers zitten op de grond en houden de bal die op hun afkomt met hun lichaam tegen. Dit kun je doen door je lichaam helemaal uit te strekken. Na een paar keer oefenen lukte het mij om de bal tegen te houden, al kreeg ik daarbij wel een keer een bal in mijn gezicht. De trainer gaf mij de tip om mijn armen voor mijn gezicht te houden zodat de bal tegen je armen komt en niet in je gezicht. Een goalballbal is behoorlijk hard dus deze tip is erg nuttig.

De oefening ging al steeds beter en daarnaast zat de sfeer er goed in. Onderling worden er tussendoor grapjes gemaakt en er wordt gelachen. Iedereen komt aan de beurt om te gooien en te verdedigen. Mijn worptechniek verbeterde al doende en ook wat betreft het verdedigen had ik de smaak te pakken.

De training werd afgesloten met een partijtje. Goalball wordt gespeeld in teams van drie personen en een wedstrijd duurt normaal gesproken 24 minuten (verdeeld in twee helften van 12 minuten). Mijn team bestond uit Lucas, Joris en mijzelf. Lucas zat in het midden, Joris rechts en ik zat aan de linkerkant van ons veld. We gingen er vol voor maar onze tegenstanders wonnen met een klein verschil. Na ons potje werden de teams gewisseld en kon ik toekijken (zonder skibril) hoe de andere teams het deden.

Er zijn bij goalball nog een aantal spelregels die ik nog niet hebt benoemd. Kijk voor alle spelregels op de volgende website: http://www.goalball.nl/spelregels/.

Wat maakt goalball zo leuk?

Ik had van tevoren geen idee wat ik kon verwachten van goalball. In grote lijnen wist ik wat de sport inhield maar ik had het nog nooit gespeeld en ik had andere mensen het ook nog nooit zien spelen. Nu ik het zelf een keer ervaren heb snap ik wat er zo leuk is aan goalball.

Goalball is een teamsport en dat maakt het gezellig. Daarnaast kun je je energie kwijt en ben je lekker intensief met je lijf bezig. Goalball is ook een behendige sport waarin je verschillende technieken onder de knie kunt krijgen. Ook moet je goed communiceren tijdens het spel. Je team moet weten waar jij bent, waar de bal is en waar de bal heen gaat.

Goalball kun je op je eigen niveau spelen. Bij de vereniging van Lucas zijn er enkele spelers die meedoen aan de landelijke competitie. Wil je niet aan een competitie deelnemen maar gewoon voor je plezier trainen? Dan kan dat uiteraard ook. Wist je trouwens dat goalball een paralympische sport is? Mocht je dus nog een paralympische droom hebben, dan kun je ook bij goalball terecht.

Wil je meer informatie over de goalball-vereniging "NimGo" in Nijmegen of wil je zelf ook een keer meetrainen? Neem dan contact op met de redactie en wij brengen je in contact met "NimGo". Door heel Nederland zijn er goalball-verenigingen. Kijk voor een overzicht op: http://www.goalball.nl/verenigingen/

Auteur: Noor Colpaert

Lees ook de andere artikelen uit de serie “sport in de spotlight”. Lucas schreef eerder al over schaken met een visuele beperking, hardlopen met running blind en salsadansen bij "Blinde liefde voor salsa".