Sharon van We Are Ctalents was op Mutesounds: ‘Dubbele gevoelens’

Onze ‘We Are Ctalents’-ambassadeur Sharon was op festival Mutesounds om onze community te promoten. Als communitylid uit de doelgroep vond ze ’t mooi om deze boodschap over te brengen, maar ze had er ook een dubbel gevoel bij. In deze blog doet ze verslag. 

Op 28 oktober was het weer zover. Mutesounds ging van start op de Pier in Scheveningen. Een festival speciaal – maar niet alleen! – voor doven (en slechthorenden, maar lees dat a.u.b. telkens als ik ‘doven’ zeg). Vol met keiharde muziek, workshops, kraampjes, speeddaten, je kon er echt genieten van veel leuke activiteiten! Ik was daar voor ‘We are Ctalents’, een community voortgevloeid uit Stichting Ctalents. Dat betekende dat wij vooral doven wilden ontmoeten, liefst diegenen die verlangen om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij en het beste uit zichzelf willen halen.

Afstappen op doven bij Mutesounds

Tsja, daar sta je dan. Moet je toch even bevooroordeeld zijn. Want zomaar ineens iedereen vragen of ze doof zijn, is ook een beetje bot. Dus dan probeer je op wat signalen af te gaan, zoals bijvoorbeeld iemand die gebaren gebruikt. Maar dan kan je weleens per ongeluk een tolk te pakken krijgen of je mist slechthorenden. Of je stapt af op mensen met gehoorapparaten, maar dan mis je veel doven die ze niet hebben. Lastig. Op die momenten ga je beseffen hoe normaal doven eruitzien. Ze zijn gewoon mensen, met (meestal) één minder goed functionerende zintuig, maar met een hele rijke en unieke cultuur.

We Are Ctalents community

Natuurlijk ben ik hier vooral om te promoten en te vertellen over Ctalents, om te vertellen dat wij erin geloven dat talenten en ambities belangrijker zijn dan je doofheid. Maar stiekem voelt het ook als thuiskomen. Elke keer als ik een dove kan spreken, voel ik mij lekker mezelf, mijn handen doen vanzelf hun ding. Ik kan gewoon mijn mimiek gebruiken, zonder bang te zijn dat ik er als een idioot uitzie. Na mijn eigen verhaal en verzoek om ze in te schrijven voor de nieuwsbrief, trainingen en workshops van onze community, waarop soms enthousiasme volgt en soms helaas afwijzing, is er een moment om gewoon ongedeerd verder te kletsen. Iets wat op een of ander manier toch altijd een beetje ongemakkelijk blijft bij horende mensen (no offence).

Afkeer tegen de maatschappij

Maar er is ook een keerzijde. Door gesprekken met andere doven kom je erachter hoe moeilijk het soms is voor ze is om werk te vinden. Ook zijn doven vaak sceptisch, want er ontbreekt nog vaak kennis bij ons doven om te weten wat ‘gewoon’ is. Zo vaak wordt er misbruik gemaakt van onze goedgelovigheid of gaan wij er vanuit dat horenden ons wel zullen helpen. Vanaf kleins af aan wordt doven soms wijsgemaakt dat ze niets kunnen bereiken. Dat ze geen universiteit kunnen doen of dat ze perfect Nederlands moeten beheersen om een goede studie te volgen. Dat wij geen vwo voor doven hebben, alleen een havo in Groningen, zegt al heel wat. ‘Slimme’ doven die willen studeren worden zo gedwongen in een horende maatschappij mee te draaien. Er wordt van ze verwacht hun ‘Dove Identiteit’ achter te laten. Dat kan leiden tot een afkeer. Afkeer tegen de maatschappij, tegen horenden en tegen de regering (ja, UWV valt hier ook onder). Terwijl deze wereld zo rijk is aan kennis en mogelijkheden, die doven op deze manier mislopen. De wereld voor doven wordt zo erg klein en simpel, en dat maakt mij verdrietig.

Beste van beide werelden

Daarom heb ik dubbele gevoelens wanneer ik mij begeef in de dovenwereld. En precies hierom maak ik deel uit van Ctalents. Wij waarderen doven en hun cultuur. Maar we geven hen de kennis die ze missen, zodat doven zich nuttig voelen en meedraaien in de maatschappij. Zodat wij een brug vormen tussen horenden en doven. Zodat horenden gebarentaal erkennen en meer moeite doen om met ons te communiceren. Zodat doven niet meer bang zijn om tussen horenden te leven en werken. Waardoor doven zich thuis voelen in zowel de horende als de dove wereld. En andersom horenden zich ook thuis voelen in de dove wereld. Niet alleen doven verdienen immers ‘the best of both worlds’, horenden mogen daar zeker ook van genieten!

Ambities en talenten

Dus, ben jij doof en wil je graag werken? Of wil je helpen onze droom waar te maken? Schrijf je dan in voor ‘We are Ctalents’ community, want wij geloven dat talenten en ambities belangrijker zijn dan beperkingen!

Auteur: Sharon Veerbeek, Senior Consultant Forensic Services bij PwC

Lees van deze auteur ook de blog ‘Doof en… ADHD’.